تاریخ انتشار: 1398 اردیبهشت
بهار با پوست شما چه می کند؟!
فصل بهار از راه رسیده است و به اردیبهشت رسیده ایم. اردیبهشت با تمام زیبایی هایش فصل حساسیت ها هم هست. هرچند گاهی سرماخوردگی هایی هم در این فصل ممکن است سراغ شما را بگیرد، اما اردیبهشت معمولا فصل شروع حساسیت بهاری است. بروز حساسیت بهاری در هر کدام از ما نمودی دارد. حساسیت یکی از ما با آبریزش بینی شروع می شود، آن یکی با خارش پوست، یکی دیگر با عطسه، کسی با گلو درد و ... . در این میان آنها که بدن نسبتا حساس تری دارند، بیشتر در معرض آلرژی ها قرار می گیرند. حالا مساله اصلا اینها نیست، حرف امروز درباره چگونه کنار آمدن با حساسیت بهار است.
یکی از مهم ترین و آزاردهنده ترین تظاهرات بالینی آلرژی فصلی، مشکلات پوستی است. البته قبل از هر چیز باید مطمئن شوید که مشکل پوستی شما عامل حساسیتی دارد. خشکی و ترک خوردگی پوست، انواع اگزما، خارش، ظهور دانه های ریز ریز، کهیر و ... از مهم ترین علائم حساسیت فصلی هستند. اصلا هیچ وقت فکر کرده اید ما چرا دچار این نوع حساسیت می شویم؟! محرک های بی شماری در هوای بهاری وجود دارد که شما را به این روز می اندازد؛ اما یک نکته را هم فراموش نکنید! حتما باید زمینه ژنتیکی آلرژی در یک فرد وجود داشته باشد تا بهار بتواند او را از پای در بیاورد. یعنی اگر شما اولین بار است که دچار حساسیت فصلی شده اید، حتما قبلا به چیزهای دیگری هم حساسیت نشان داده اید. گرچه ممکن است شما بعد از سی سالگی برای اولین بار حساسیت را تجربه کنید که اتفاق نادری محسوب می شود، اما معمولا حساسیت ها در کودکی خودشان را نشان می دهند.
رشد گل و گیاه و گرده افشانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم پوست شما را تحت تاثیر قرار می دهد. تماس با گل و گیاه یا حتی بوی آنها ممکن است شما را برای ابتلا به اگزما بیشتر گرفتار کند. خوراکی های بهاری هم در نوع خودشان ممکن است احتمال ابتلای حساسیت را در شما بالا ببرند. مثلا توت فرنگی یا چاقاله بادام خودشان از محرک های اساسی برای حساسیت پوستی محسوب می شوند. از سمت دیگر بهار فصل تخم ریزی زاد و ولد حشرات هم هست. بنابراین ممکن است شما در اثر نیش حشرات(پشه، زنبور، ساس و...) هم به حساسیت هایی دچار شوید. در بهار شدت نور خورشید هم بیشتر می شود. از طرفی روزها بلندتر می شوند و ترکیب نوری که به زمین می رسد متفاوت از زمستان یا پاییز می شود. این یعنی میزان UVB که به زمین می رسد، بسیار بیشتر است و ممکن است پوست را تحت تاثیر قرار بدهد.
چه کنیم که حساسیت فصلی حالمان را نگیرد
- دستکش پارچه ای و کرم مرطوب کننده همیشه در کیفتان همراهتان باشد. هرچند بیشتر آدم ها فکر می کنند پوست صورت بیشتر دچار مشکل می شود، اما حساسیت های فصلی بیشتر پوست دست را نشانه می گیرند. با این حال بلایی که تغییرات آب و هوایی بر سر پوست دستتان می آورد، در معرض خورشید و شوینده ها شدید می شود. بنابراین شما باید به کمک یک دستکش نخی اول از همه پوست دستتان را از آفتاب دور نگه دارید؛ و بعد هم استفاده از مرطوب کننده را به جای یک بار در روز یا هر از گاهی به دو ساعت یک بار تغییر دهید.
- قبل از خواب آرایش را از روی صورتتان بشویید و از یک تونر مرطوب کننده استفاده کنید. شیرپاک کن هایی که به شست و شو نیاز ندارند هم برای شما بسیار مناسب هستند. دقت کنید از محصولات آرایشی ملایم استفاده کنید که برای پوست های حساس توصیه شده اند. بعد از اینکه صورتتان را به خوبی پاک کردید، از کرم شب، کرم ضد چروک یا مرطوب کننده تان استفاده کنید. اگر در این فصل بعد از شست و شوی صورت و دست احساس خشکی پوست دارید، حتما یک کرم مرطوب کننده بدون عطر برای خودتان تهیه کنید.
- هنگام قرار گرفتن در محیط خارج از خانه، به خصوص وقت وزش بادهای بهاری که با خودشان گرده گل به همراه دارند، حتما راه تنفستان را با ماسک یا یک دستمال نخی بپوشانید.
- صابون های قلیایی را به طور کل فراموش کنید و بیشتر به دنبال شوینده هایی باشید که PH پوست شما را تنظیم می کنند.
- مواد غذایی حساسیت زا را کنار بگذارید. خوراکی هایی که رنگ مصنوعی دارند، ادویه ها و نوشابه را برای یک فصل دیگر کنار بگذارید. تا آنجا که برایتان ممکن است نوشیدن آب را زیاد کنید.
- لباس های نخی را جایگزین پارچه های مصنوعی کنید و از پوشیدن لباس های مرطوب خودداری کنید.